Våra oliver
Om Grekland och oliver
Av alla oliv producerande länder så är Grekland känt för kvaliteten på sina oliver och olivolja, det är landets nationalprodukt. När man betänker att det finns 160.000.000 olivträd i Grekland, får det en att undra om det finns något utrymme för människor att leva. Grekerna äter 22 kilo olivolja per person årligen. Nästa land i linje förbrukar 11 kilo per person årligen. Detta i sig innebär att det är viktigt att ha en hög kvalité i produktionen och den grekiska konsumenten skulle inte acceptera något mindre. Trots att Grekland är den tredje största producenten av oliver och olivolja, är de bland de största vid framställning av extra jungfruolja. Upp till 80% av produktionen är extra jungfrulig och som vi vet kategoriseras som högsta kvalitet på olivolja. På grund av den höga kvaliteten på oliver och olivolja exporterar grekland stora mängder av sin produktion till andra oliv producentländer.
Olika sorters grekiska oliver
KALAMATA OLIVER, Svarta oliver P.D.O. status
Känd i grekland som Kalamon, denna oliv anses som kungen av oliver, inte bara i Grekland utan ävenglobalt. Den används ofta i sallader, brödbakning, pålägg och såser. På grund av sin unika smak, det är en mycket mångsidig oliv som är mycket efterfrågad. Kalamon oliven är mandel formad och har en intensiv svart lila och bordou färg. Dess smak är något bitter med en köttig konsistens, och då man äter den släpper olivköttet lätt från kärnan. Vid inläggning har de också ofta en spricka längs sidan för